Programa de Acuicultura.

Strategic Line III

Biology and Development of Technologies for Fish Cultivation

Responsible: Dra. Minerva Concepción Maldonado García

Developing Functional Feed for Marine Fish Farming through Innovative Design and Manufacturing Strategies for Extruded Feed, on a Pilot Scale

Responsible: Dr. Roberto Civera Cerecedo

The objective of the current project is to develop a pilot plant for the production of extruded feed for marine fish, which will permit validation of results of joint research with collaborating institutions in the area of nutrition.

Planta piloto para validación de sistema de cultivo con fines de ornato del góbido de catalina (Lythrypnus salli), el erizo punta de lápiz (Eucidaris thouarsi) y el pez payaso (Amphirion ocellaris).

Responsable: Dr. Juan Carlos Pérez Urbiola
Contacto: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

En el mercado actual de peces de ornato hay una alta demanda de peces marinos entre los cuales se encuentran especies que se extraen del medio natural ya que no se tiene la tecnología de su cultivo, y por otro lado, hay especies que sí cuentan con una tecnología desarrollada pero con problema por una baja supervivencia en estadios juveniles. Lo que realizó MAJASUR S.A DE C.V. es trabajar directamente con tres especies de interés comercial, dos presentes en la bahía de la paz que son el Gobio de Catalina (Lythrypnus dalli) y el erizo punta de lápiz (Eucidaris thouarsii) y una del Indopácifico muy popular entre los amantes de la acuariofilia y alta demanda en el mercado el Pez Payaso (Amphiprion ocellaris).

Technological Development for the Operation of a Pilot Laboratory for the Production of Pacific Red Snapper, Lutjanus peru, and the Construction of Farming Prototypes

Responsable: Dr. Vicente Gracia López

This project is focused on the cultivation of the Pacific red snapper, Lutjanus peru. This species has been made use of extensively on the northwestern coast of Mexico, principally in the states of Baja California Sur, Sonora, Sinaloa and Nayarit. The current capture level of this species justifies the existing urgency to implement cooperative efforts towards developing a constant production of fry, as much to prevent collapse in the fisheries as to promote their commercial cultivation and to support sustainable commercial and sport fishing.